Specialist in betaalbare koopwoningen in Italië
Uw droomhuis op basis van no cure no pay

Cilento, in authentiek Zuid-Italië

Golfo di Policastro

 

Il Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano

Wij komen al meer dan 40 jaar in Cilento. In 1975 verliefd geworden op dit schitterende gebied met zijn gastvrije bevolking en zijn fantastische (en betaalbare) keuken.
Veel van onze Nederlandse vrienden, die al over de hele wereld gezworven hebben vragen ons vaak: “willen jullie niet eens wat anders zien dan Cilento?” Het antwoord is steevast: wij hebben genoeg aan Cilento. Een heerlijk klimaat het hele jaar door, op relaxte manier in het leven staan, het goed eten (slowfood) en ons eigen huis.


 

 

 

Informeer naar een gratis bezichting
 
Authentiek, uniek en ongerept zijn de kenmerken voor Il Cilento, het Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano (status sinds 1998) en gelegen in de regio Campania, Zuid-Italië.

Drie bergruggen, die van oost naar west vanuit het binnenland de zee in lopen, doorsnijden Il Cilento, “de groene long van  Zuid-Italië”, met een enorme verscheidenheid aan zeldzame flora (w.o. 75 soorten orchideeën) en fauna.

Met een goede kaart op zak kunt u hiervan wandelend genieten langs oude muildier paden die leiden naar schitterende verborgen plekken en kleine middeleeuwse dorpjes.

Het aanzienlijke hoogteverschil in dit gebied vraagt van de fietsers onder u wel een goede conditie over rustige geasfalteerde weggetjes of per mountainbike langs de muilezel paden…

Zuid-Italië                   Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

Paestum

Provincie Salerno
Gemeente Capaccio-Paestum
Coördinaten 40°25’N  15°0’E

De klassieke Romeinse naam voor Poseidonia is Paestum, een belangrijke stad uit het oude Magna Graecia, het in de Oudheid door Grieken gekoloniseerde gebied in het zuiden van het huidige Zuid-Italië. Het archeologische gebied heeft enkele van de mooiste en best bewaarde dorische tempels ter wereld.

Het is een der belangrijkste archeologische vindplaatsen in Zuid-Italië gebleken, gelegen aan de kust in de provincie Salerno, circa. 85 kilometer ten zuiden van Napels . De indrukwekkende ruïnes van Paestum werden rond 1750 bij toeval ontdekt, toen er in deze omgeving nieuwe wegen werden gebouwd door koning Karel IV van Napels.

Wanneer precies en om welke reden Paestum werd gesticht is moeilijk aan te geven. Dat Grieken uit Sybaris een versterkte nederzetting stichtten in de buurt van de monding van de rivier Silaros (nu de Sele, ca. 10 km) is door de Griekse schrijver…

Zuid-Italië  Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

Het koninklijk paleis La Regina in Caseta

Het 18e eeuwse Koninklijke paleis gebouwd als regeringszetel van het koninkrijk van Napels en Sicilië tijdens Karel VII is ontworpen naar het voorbeeld van het paleis in Versailles. Velen vinden de rijk gedecoreerde interieurs en de elegante tuinen mooier de Regina dan die van de Franse koningen.

Karel VII bewonderde de natuurlijke omgeving van Caserta bijzonder. Het paleis dat hij wilde laten bouwen moest hier kunnen wedijveren, zo mogelijk overtreffen. Daarvoor vroeg hij de zoon van de Nederlandse schilder Casper van Wittel, de in Napels geboren architect Ludwig van Wittel, die in Zuid-Italië Luigi Vanvitelli werd genoemd, te participeren in dit ruim twee decennia durende project.

Het gebouw is 252 bij 202 meter en 41 meter hoog en telt 5 verdiepingen. De twee façades zijn geheel identiek, de ene met uitzicht op Piazza delle Armi en de andere op de…

Zuid-Italië  Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

Kartuizerklooster San Lorenzo te Padula

Het oorspronkelijke deel van dit schitterende klooster dateert van 1306, toen Tommaso Sanseverino het voor de kartuizers liet bouwen, een oud rooms katholieke kloosterorde die in afzondering leefde, met als motto: “ Stat crux dum volvitur orbis”, het kruis staat stil terwijl de aarde draait.

Als u het klooster bezoekt voelt u gelijk dat u in een heel andere wereld terecht bent gekomen. De kartuizer regels waren erg streng en vereisten een duidelijke scheiding tussen het voor hun werkzaamheden bestemde gebied, dus voorraadkamers, keukens, en stallen en de religieuze ruimtes waar de monniken in stilte leefden en zich uitsluitend aan contemplatie wijdden. Het gebouw is dus in twee compleet verschillende delen gesplitst, de…

Zuid-Italië  Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

San Severino

Het, op een hoge bergtop gelegen, dorp San Severino is in het midden van de vorige eeuw geheel door haar inwoners verlaten. Velen van hen verhuisden naar  lager gelegen dorpen omdat deze beter bereikbaar waren. De hooggelegen, en dus makkelijk te verdedigen ligging, van het dorp was vroeger een zegen tegen de vele invallen van plunderende piraten. In de 20e  eeuw werd de hoge ligging echter een probleem. Gemotoriseerd vervoer kon er nauwelijks komen. Zo ook was het dorp verstoken van alle vormen van openbaar vervoer.

De grote werkloosheid dreef ook hier de jonge mannen naar het noorden.

Nadat het dorp verlaten hebben er vele plunderingen plaats gevonden. Niet in de laatste plaats door de…

Zuid-Italië  Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

Il Cilento, wandelparadijs tussen geiten en schaapskuddes

“Een voettocht is de beste manier om het land te ontdekken en zijn volk te leren kennen”. Want zelf ontdekken zal het zeker worden. U zult weinig uitgestippelde paden met ondersteunende bewegwijzering vinden. Maar wie wil er platgetreden paden?  U zult regelmatig loslopende ezels, geiten en schaapskuddes, begeleid en beschermd door enkele honden tegenkomen. Of u wordt vriendelijk gegroet door het echtpaar, bezig in hun moestuin, en u nieuwsgierig vragend waar u vandaan komt.

Het ene moment wandelt u door dichte kastanjebossen, even later over een veld vol bloemen, luisterend naar de vogels en de geuren opsnuiven van oregano, munt en tijm.

Voor u doemt één van de vele schilderachtige bergdorpjes op. Op het dorpsplein neemt u een…

Zuid-Italië  Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

Bosco

Het dorpje Bosco, vallend onder de gemeente San Giovanni a Piro, is omgeven door groene bossen zoals haar naam al doet vermoeden.

Bosco bevindt zich aan de voet van de Monte di Bulgheria op een hoogte van 420 meter.

De oorsprong van “la Centro Storico” (het antieke centrum) is sterk verbonden met de parochiale kerk van San Nicola. Deze kerk maakte deel uit van een belangrijke abdij, gesticht door Byzantijnse monniken, rond het jaar 1000.

Toen deze Byzantijnse monniken een omgeving hadden ontdekt, vergelijkbaar met die uit Byzantium, vestigden zij zich hier permanent…

Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

Ispani     

Ispani is een dorp dat zich bevindt tussen de zee en de bergen.
Het is een prachtig uit de middeleeuwen stammend dorp gebouwd als bescherming tegen Saraseense aanvallen, op een groene heuvel dat uitkijkt over de Golfo do Policastro.
Even verder op bevindt zich het gehucht San Cristofaro, vroeger Sant’Agata genoemd.
De kerk San Nicola di Bari is zeer interessant. Het is gebouw in de 14e eeuw.
Het in de zomer gehouden “Ispani Jazz Festival” is ook erg leuk.

Historie

Het gebied werd al bewoond in de periode dat de Normandiërs dit gebied bevolkten.
Gedurende de tweede helft van de 16e eeuw arriveerden hier soldaten van Aragon.
Het kleine kustplaatsje Capitello, dat onder Isapani ligt,  heeft een fraai…

Zuid-Italië  Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

Policastro

Het kustplaatsje Policastro bevindt zich aan de golf waaraan zij haar naam heeft gegeven: Golfo di Policastro dicht bij de monding van de rivier de Bussento wiens sediment heeft bijgedragen aan de stranden nabij Policastro.
In de oudheid was deze plek bijzonder aantrekkelijk voor Italiaanse stammen en later Griekse kolonisten vanwege de aanwezigheid van een goede aanlegplaats voor schepen bij de monding van een rivier met als strategisch voordeel om via de rivier het achterland te kunnen bereiken.

De Griekse nederzetting “Pixous” ontstond  in de 4e eeuw voor Christus en de ruïnes van de indrukwekkende vestingmuren, die ooit de stad Pixous omsloot, dragen nog de sporen van Italiaans-Griekse origine.
Tijdens het verval van Magna Grecia, toen de haven onbruikbaar werd door…

Zuid-Italië  Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

Rocca Gloriosa

Rocca Gloriosa heeft een zeer oude oorsprong.

Er zijn  overblijfselen gevonden van een huis en een graf daterende van de 5e eeuw voor Christus.
Een belangrijke periode in zijn historie was het stichten van de oude stad van Leo (Romeinse Orbitania)tijdens de 5e en 4 eeuw voor Christus door Sibarite vluchtelingen. Leo was gebouwd op een klein plateau, aan de ene kant beschermt door de Monte Capitenali en de andere kant door een massieve vestingmuur.

Om dat Orbitania partij koos voor Carthago(in de persoon van Hannibal) en het Romeinse Rijk  werd zij vervolgens door de Romeinen verwoest.

Aan het einde van het Romijnse Rijk installeerde de Romeinse Generaal Stilicone er een militair kampement en wat ooit Orbitania heette werd bekend als…

Zuid-Italië       Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

San Giovanni a Piro

San Giovanni a Piro in Zuid-Italië is gesticht in 1000 na Christus en haar oorsprong wordt nauw verbonden aan  die van de abdij “Cenobio Basiliano di San Giovanni Battista”.

San Giovanni a Piro was een belangrijk Angioinees bolwerk gedurende de Vespro oorlogen(1282-1302) tegen de Aragonezen.

De stad is twee keer (1534 en 1552) geplunderd en verwoest door Turkse piraten.

In een poging zich tegen dergelijke invallen te beschermen bouwden de inwoners  verdedigingsmuren om de nederzetting. Deze muren omheinde een groot gebied, inclusief de “Cenobio Basiliano” Helaas zijn deze vestingwallen verdwenen.

In 1828, samen met Bosco, speelde San Giovanni a Piro een belangrijke rol in de “Cilento opstand”

Van het oude centrum, waarvan nog veel van haar middeleeuwse structuur bewaard is gebleven, biedt enige interessante…

Zuid-Italië  Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

Scario

Historie

Scario, gesticht in het Griekse tijdperk, waarvan de naam “Skarios”getuigt,(wat kleine scheepswerf betekend) werd in 197 voor Christus een Romeinse nederzetting  in het huidige Zuid-Italië. In deze periode was Scario, dat toen onderdak bood aan Marcus Tulius Cicerone, fameus vanwege haar visproducten(garum : soort vissaus).

Na,eerst in 450 na Christus  door de Vandalen en later in 915 door Saracenen te zijn verwoest, verschijnt Scario uit de duisternis van de middeleeuwen in 13e eeuw toen het deel uitmaakte van het Graafschap Policastro.

Zoals vele andere nederzettingen aan de Golf van Policastro, is Scario in 1534 en 1552 verwoest door Turkse piraten.  In deze periode was Scario beroemd vanwege zijn vakmanschap om schepen te bouwen en te repareren. Zij werden “calafati genoemd. (denk aan het nederlandse op kalafateren)

In deze periode werden ook de…

Zuid-Italië  Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

Masseta kust

De Masseta kust is werkelijk adembenemend mooi. Het is een van de weinige stukje kust waar geen weg langs loopt. Dit maakt dit deel van Cilento uniek.

Dit deel is alleen per boot bereikbaar. Regelmatige bootdiensten brengen u er naar toe en halen u weer op.
U kunt natuurlijk ook zelf een boot huren.

Langs de hele kust zijn er zand- en kiezelstrandjes en prachtige afgelegen baaitjes met kristalhelder water. In het voor-en naseizoen heeft u de stranden vrijwel voor uzelf. De stranden behoren tot de schoonste van heel Zuid-Italië en zijn bekroond met de Bandiera Blu. De meeste stranden zijn vrij toegankelijk…

Zuid-Italië  Zuid-Italië

Klik voor meer informatie

 

Artikelen in de media over Cilento

 
 cilento-mooiste-kust-van-italie
 
 Eén van de mooiste kusten van Italië.

De Cilento is de groene long van Zuid Italië

We lieten u recent al een paar keer weten dat Zuid-Italië absoluut de moeite van het ontdekken waard is. Een van de streken die maar weinig Nederlanders kennen is de Cilento, net onder Napels. Groninger en kunstschilder Ger Eikendal verpandde zijn hart aan dit gebied, kocht er samen met zijn vrouw Carmen een huis en was voordat hij het wist reisondernemer en makelaar. Il Giornale sprak hem over zijn liefde voor dit zo authentieke stukje Italië.

“Italië heeft ons altijd bijzonder getrokken. Na meer dan dertig jaar onze vakantie in Scario (Cilento) te hebben doorgebracht, hebben wij in 2001 een jarenlange droom gerealiseerd: een eigen huis in Zuid-Italië. Casa Valle delle Querce is een oud gerestaureerd huis aan de rand van het middeleeuwse bergdorp San Giovanni a Piro. De aankoop van Valle delle Querce bleek een zodanig goede beslissing te zijn geweest, dat wij in 2006 ons tweede huis, Valle degli Olivi, hebben laten bouwen, even buiten het dorpje Roccagloriosa”

Eén van de mooiste kusten van Italië

De huizen van Ger en zijn vrouw Carmen liggen in het Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano, dat is een van de grootste Nationale parken van Europa en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn authenticiteit en de schitterende natuur.

Klik hier voor meer informatie

 

 
 
Cilento Droomhuizen biedt u unieke objecten aan.
U vindt deze nergens anders!

Cilento Droomhuizen

Technisch adviesbureau voor aankoop van onroerend goed in Cilento.
Carmen & Ger Eikendal
Kraneweg 117
98718JN Groningen
050 3131439

© 2017 cilentodroomhuizen.nl

KvK nr.: 01157939

 

Algemene Voorwaarden en Opdracht tot dienstverlening.

Algemene voorwaarden

Opdracht tot dienstverlening

Meer interessante links.

Spazio Architecten: architecten & adviseurs, Nederlands management in Italië.

Mondi: belangen organisatie voor (potentiële) eigenaren van recreatie woningen in het buitenland.

Huis en Aanbod
Aanbod van 694 makelaars en particulieren

Il Giornale
Veel informatie over Italië.

Disclaimer & Privacy

Disclaimer en privacy