Specialist in betaalbare koopwoningen in Italië
Uw droomhuis op basis van no cure no pay

 

 

Vibonati ( Livunàti in het Cilento dialect [3] ) is een Italiaanse stad met 3344 inwoners in de provincie Salerno in Campanië .

De gemeente maakt deel uit van de vereniging “Authentieke Dorpen van Italië”

Vibonati      Vibonati

Klik hier voor te koop zijnde objecten nabij Vibonati.

Fysieke geografie 

Gebied

Het is het oude agrarisch centrum van de Golf van Policastro , gelegen in het binnenland, ten noord-westen van Sapri.
Vibonati kenmerkt zich door de  een dunne en langwerpige vorm, tussen de twee zijdalen van de stroom Cacafava die uitmondt bij Villammare. Vibonati is gelegen aan de rand van het Nationaal Park van Cilento en Vallo di Diano,een paar kilometer van Basilicata en Calabrië .

Het centrum van het dorp ligt hoog en bestaat uit een zeer karakteristiek historisch centrum van middeleeuwse oorsprong. Het gehucht Villammare ligt aan de zee en heeft een sterke toeristische bestemming. Dit vissersdorp, oorspronkelijk een zomerverblijf van de edelen en vissers, trekt vele toeristen, zoals de plaatsen Sapri , Camerota en Palinuro

Vibonati geniet groeiende belangstelling van toeristen die, naast de zee, ook de artistieke schoonheid willen bewonderen die deze hoek van Cilento biedt.
Van belang is de aanwezigheid van de oude kerktoren, die in uitstekende staat is en die teruggaat tot de Spaanse onderkoning.
Vibonati is de thuisbasis van il Museo della Civiltà Contadina , opgericht door een lokale inwoners, die verschillende gereedschappen verzamelde die door boeren in de vorige eeuw werden gebruikt.
IN Vibonati wordt een perfecte combinatie van oude Cilento-smaken en een zeevarende cultuur herontdekt. Het typische product zijn de soppressata , de capicollo en de “migliatieddi”.

Authentiek      Centro storico

VIBONATI

Vibonati ligt op een heuvel, niet ver landinwaarts, aan de Golfo di Policastro, achter het vissers plaatje Villammare.

Volgens de Locale legendes is het gebouwd op een, uit de 4e  eeuw voor Christus stammende Fenicische nederzetting, later door de Romeinen “Vibo ad siccam”genoemd, alwaar zij haar huidige naam aan te danken heeft.

De fundamenten van het huidige Vibonati is te danken aan Gisulfo, de laatste Lombardijnse prins van Salerno, die, om de lokale bevolking te beschermen tegen de Saracenen, hier een kasteel liet bouwen. De imposante ruïne van het kasteel kan worden bezichtigd.
De verdediging van het dorp werd ook verzekerd door een hoge rotswand in het oosten en een hoge muur in het westen.

 

Authentiek Cilento      Authentiek Cilento     Authentiek Cilento

 

Tijdens de middeleeuwen Vibonati het centrum van een florerende industrie, in het bijzonder leerlooierijen en schoenmakerijen.
De bevolking groeide, tijdens de 17e eeuw, snel toen overlevenden van de pest epidemie, die deze omgeving teisterde, hier hun toevlucht zochten.

In 1797, toen de bevolking was gegroeid tot 3000 inwoners, werd Vibonati eigendom van de Graven van Carafa tot de afschaffing van het feodale leenstelsel.

In 1848 was Vibonati één van de centra van de “Cilento oproeren”.

In september 1848 vertoefde Garibaldi er, waaraan een plaquette in de facade van Palazzo De Nicoleis herinnert.

Zoals vele dorpen in de omgeving biedt Vibonati de bezoeker een, nagenoeg, intact zijnde, typisch middeleeuws centrum met zijn karakteristiek geplaveide, nauwe straten en prachtige oude gebouwen.

 

Authentiek Vibonati       Chiesa Madre       San Lorenzo

 

In de 17e eeuw werd de “La Chiesa Madre di Sant’Antonio Abate op één van de hogere plaatsen van in het dorp gebouwd.

Ook bijzonder opmerkelijk is “Il Convento di San Francesco” in een lage deel van het dorp.

Vibonati is een uit de middeleeuwen stammend dorpje, nabij de Golfo di Policastro. Het dorp ligt op een langgerekte heuvelrug op 150 m hoogte en op drie kilometer afstand van de zee, aan de rand van het grote Nationale Park ‘Il Cilento’.

Het middeleeuwse karakter is nog volledig bewaard gebleven. Een groot deel van het historische centrum is alleen te voet bereikbaar en bestaat uit een wirwar van smalle steegjes en trappen die leiden naar dicht op- en aan elkaar vast gebouwde oude huizen. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

 

La Chiesa Sant Antonio        datail        Chiesa Sant Antonio

 

Vibonati was vroeger de veilige vestingplaats van het kwetsbare kustplaatsje Villammare. Het hele dorp was ommuurd om zich zo beter tegen de vele plundertochten van piraten te kunnen beschermen.
Wanneer de piraten in aantocht waren werd de bevolking gealarmeerd door een grote reeks van wachttorens (Torre Saracene) die langs de hele zuidkust van Italië stonden en waar nog velen nog bewaard gebleven zijn. De bevolking van de niet te verdedigende vissersdorpen pakte hun meest waardevolle bezittingen en verkasten naar de hoger gelegen vestingdorpen; in dit geval Vibonati.

 

Chiesa Santa Annunziata      Centro storico      Portone

 

Het dorp wordt gedomineerd door de prachtige kerk van Sant’Antonio Abate, gelegen op het hoogste punt van het dorp. Vanaf het kerkplein heb je een schitterend uitzicht op de omliggende bergen, zee en heuvels begroeid met olijfgaarden.

Vibonati is een levendig dorp met, zoals in de hele Cilento, een vriendelijke en gastvrije bevolking die trots is op haar cultuur en tradities. Er zijn regelmatig processies vanuit de verschillende kerken. Het hoogtepunt vormt het feest van Sant Antonio d’Abate, de beschermheilige van het dorp, op 17 januari. Vanuit heel Italië en het buitenland komen familieleden terug naar Vibonati om een week lang feest te vieren. Ook de kapel in de straat tegenover Casa La Cappella wordt veel gebruikt.

Op de eerste zondag van juli wordt het feest van de Madonna gevierd. Pleinen en straten worden dan prachtig versierd en bedekt met bloemen. Ook in de zomermaanden worden de tradities met feesten gevierd.

 

Chiesa di Santa Lucia          Fontana

 

Geschiedenis

Volgens lokale historici, werd Vibonati gesticht door Romeinse kolonisten en door Cicero de Vibo ad Siccam genoemd.
Andere geleerden veronderstellen dat Vibonati door Fenicische ballingen, die uit Tyrus komen, is gesticht, aangezien een deel van het land Tirone wordt genoemd. De eerste vermelding van het dorp gaat echter terug tot 1415, toen het werd toegekend aan Masello Conte di Ravello [4] . In 1603 verkocht Carlo Caracciolo het aan Diego Simone. Vervolgens kwam het in handen van opeenvolgend: Francesco Pertinet, Fabio di Bologna en Francesco Galuppo. 
Aan het einde van de feodale periode was het eigendom van Teresa Caracciolo, prinses van Policastro
Vibonati bevond zich toenin het centrum van de bloedige Cilento oorlogen (1848)

 

detail      ligging

 

Op 3 september 1860 vond Giuseppe Garibaldi er onderdak zoals op een plaquette aan de façade van het paleis De Nicolelis te zien is. 
Dit dorp heeft altijd een zeer belangrijke rol ingenomen aan de Golf van Policastro. Sinds de naoorlogse periode was het de thuisbasis van het Real Ufficio del Registro, della Pretura e delle Carceri. (de rechtbank en de gevangenissen). 

Vibonati wordt ook wel het “het dorp van de portalen” genoemd vanwege het grote aantal portalen (portoni), in feite, die in grote getalen te zien zijn in de smalle straatjes.

Van grote artistieke waarden zijn ook de kerken en met name de schilderijen uit de twaalfde en dertiende eeuw. De belangrijkste zijn ongetwijfeld la Chiesa di Sant’Antonio abate, patroonheilige, en la Chiesa della Santissima Annunziata, welke onlangs is gerestaureerd. 

Van de oude vesting muren die ooit Vibonati ommuurden is geen spoor meer, behalve een kleine toren die kan worden bewonderd op Piazza Nicotera, en die het nu is bevestigd aan de Chiesa della Santissima Trinità.
Tijdens het Koninkrijk van Napels , van 1806 tot 1811, was het de hoofdstad van het gelijknamige district

 

Fontana      liging

 

Monumenten en bezienswaardigheden

Religieuze architectuur 

 

Chiesa di Sant’Antonio

  • Santuario di Sant’Antonio abateelfde eeuw), gebouwd op een heuvel die door de prinses Carafa di San Severo aan de gemeenschap is geschonken. De kerk, oorspronkelijk in Romaanse stijl, was altijd van Griekse rite. In de loop der jaren heeft het talloze verbouwingen ondergaan. De vroegst bekende werd uitgevoerd in 1580 onder leiding van Monseigneur Ludovico Bentivoglio. De kerk werd opnieuw gerestaureerd in 1653 en werd in 1728 ingewijd door bisschop Monseigneur De Robertis. Andere restauraties volgde later in de negentiende eeuw en in het midden van de vorige eeuw, toen de klokkentoren, in Romaanse stijl, werd vervangen door de huidige. 
    De kerk van Sant’Antonio Abate heeft, met behoud van haar zeldzame en absolute schoonheid, haar karakteristieke oorspronkelijke uiterlijk verloren, namelijk de stijl van een barokke kerk. De kerk bestaat uit 3 beuken: een centrale grote en twee zijtakken met een kleinere breedte. 
  • In de tweede kapel in de rechterbeuk hangt een mooi schilderij in tempera op hout, met de beeltenis van de Maagd van de Rozenkrans met Heiligen Dominicanen en de winnaars van de Slag van Lepanto, die de deelname van de gemeenschappen in deze overwinning herdenkt. Het werk wordt toegeschreven aan de school van de schilder van Vlaamse afkomst, met de Maagd van de Rozenkrans onder de Dominicaanse heiligen en de winnaars van de slag bij Lepanto, die de deelname van de gemeenschap aan deze overwinning herdenkt. Het werk wordt toegeschreven aan de school van de schilder van Vlaamse afkomst, beeltenis van de Maagd met de Rozenkrans met de Heiligen Dominicanen en de winnaars van de Slag van Lepanto, die de deelname van de gemeenschappen in deze overwinning herdenkt. Het werk wordt toegeschreven aan de school van de schilder van Vlaamse afkomst,Teodoro d’Errico . 
    Onder het gewelf van het schip is er een schilderij van de heilige aan wie de kerk is gewijd, werk van een vibonatese kunstenaar: A. Giannini, die het in 1832 schilderde.

 

 

Cilento Droomhuizen biedt u unieke objecten aan.
U vindt deze nergens anders!

Cilento Droomhuizen

Technisch adviesbureau voor aankoop van onroerend goed in Cilento.
Carmen & Ger Eikendal
Kraneweg 117
98718JN Groningen
050 3131439

© 2017 cilentodroomhuizen.nl

KvK nr.: 01157939

 

Algemene Voorwaarden en Opdracht tot dienstverlening.

Algemene voorwaarden

Opdracht tot dienstverlening

Meer interessante links.

Spazio Architecten: architecten & adviseurs, Nederlands management in Italië.

Mondi: belangen organisatie voor (potentiële) eigenaren van recreatie woningen in het buitenland.

Huis en Aanbod
Aanbod van 694 makelaars en particulieren

Il Giornale
Veel informatie over Italië.

Disclaimer & Privacy

Disclaimer en privacy